Herberg Zwolle

Het gebouw

De Herberg biedt onderdak aan mensen die nergens anders meer terecht kunnen. Zij krijgen een tweede kans. Dit gegeven staat aan de basis van het concept van de nieuwe Herberg: een gebouw dat zich spiegelt aan zijn bewoners en is ontworpen door Leijh Kappelhoff Seckel Van den Dobbelsteen Architecten uit Hengelo.

Tweede kans

De materialen waaruit de nieuwbouw is opgetrokken, krijgen net als de bewoners een tweede kans. Bij de bouw van de Herberg is grotendeels gebruik gemaakt van gebruikte materialen (bijvoorbeeld sloophout), restpartijen bakstenen en afgekeurde, maar technisch goede materialen.

Patio

De patio in het hart van het gebouw is een intieme buitenruimte waar de gasten in alle rust buiten kunnen zijn. Ook deze patio is ingericht volgens het concept ‘een tweede kans’. In de patio staan onder meer gebruikt straatmeubilair; park- en picknickbankjes, straatlantaarns op een rij die samen als hekwerk fungeren, voormalige abri’s die dienen als overdekte rokersruimten en kliko’s als plantenbakken.

Vriendelijke uitstraling

Het gebouw is naar binnen gericht. Er staat geen hek om de Herberg, wat de vriendelijke uitstraling bevordert. Het met verf afgewerkte metselwerk aan de buitenkant lijkt daarbij als een schoon laken over het gebouw gedrapeerd.

Straatleven

Ook binnen de muren van het gebouw wordt op bijzondere wijze gerefereerd aan het leven op straat. Grote stadskaarten en foto’s van de stad Zwolle luisteren het interieur op, evenals een grote wand die wordt behangen met kunst van kunstenaars en kunst van onze gasten.

Sociale ladder

Door te spelen met licht, kleur en afwerking hebben de drie afdelingen binnen de Herberg elk hun eigen uitstraling, sfeer en mate van comfort. De grote centrale trap (zichtbaar vanuit de patio) maakt letterlijk en figuurlijk duidelijk dat de bewoner een sociale ladder moet beklimmen en dat bij elke beklommen trede de terugkeer naar de ‘gewone’ maatschappij een stap dichterbij komt.

De Herberg is op 1 november 2009 in gebruik genomen. Architectenbureau LKSVDD is verantwoordelijk voor de bouw van de Herberg. Zie de foto’s hieronder voor een kleine sfeerimpressie.